Hürriyet gazetesinin "Aile İçi Şiddete Son!" kampanyası kapsamında, Türkiye’nin en ünlü kadın sesleri, şiddet gören kadınların sembolü Güldünya için gerçekleştirdikleri albümü bu kez sahneye taşıdı. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nın daha etkin kullanılması için oluşturulan fona gelir sağlamak için Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Aynur, Aylin Aslım, Şebnem Ferah, Şevval Sam, Rojin ve Funda Arar, Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası eşliğinde sahnedeydi.
Tim Maslak Show Center sahnesi, projeye destek olmak için bilet satın alan dinleyicileri Enbe Orkestrası’nın giriş müziğinin ardından “ Kadınlar vardır” şarkısıyla karşıladı. Daha sonra sahneden Türkiye’nin en ünlü kadınları, Türkiye’nin en sevilen kadın şarkılarını söyleyerek geçti.
Geliri, “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na bağışlanacak konsere sanat, medya ve iş dünyasından önemli isimler de destek verdi. Sahneye çıkan tüm isimler, organizasyonu gerçekleştiren BKM, Naim Dilmener ve Yaşar Gaga da bu projeye gönüllerini koydu.
Gecenin finalinde kadınlar tüm ışıltılarıyla, Güldünya’ların ışığının hiç sönmemesi için bir arada sahnedeydi.
Aile İçi Şiddet Yardım Hattı: 0212 656 96 96
Gecenin amacı Aile İçi Şiddete Son! kampanyasının aile içinde kötü muamele ve şiddete maruz kalan kadınlara yönelik yasal, psikolojik ve tıbbi destek sağlamak amacıyla yaklaşık bir buçuk yıl önce hizmete açtığı Acil Yardım Hattı’nın (0212 656 96 96) daha çok kadına ulaşabilmesi.
“Güldünya Şarkıları” albümünün kitapçığında yer alan yazısında şiddetle mücadele için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Sezen Aksu, "Sığınılacak tek adresten kaçıp gitmeyi isteyen, sosyal bir varlık olmasına karşın aidiyetsizlik batağında kaybolan ne çok insan vardır kimbilir. Görünen o ki, insan özünde pusuda bekleyen bu enerji doğru bir formül ile yönetilmediği, yönlendirilmediği ve türlü şekillerde beslendiği sürece, çocuklarımızın potansiyel birer şiddet uygulayıcısına, kendimizin de birer şiddet mağduruna dönüşmesi işten değil" diyor.
Güldünya Şarkıları Albümü
Albümün adı “Güldünya Şarkıları”. Çünkü, gencecik yaşında aile içi şiddete kurban edilen Güldünya Tören, bugün Türkiye’de kadına yönelik şiddetin bir sembolü. Bütün suçu, ailesinin istemediği biriyle birlikte olmaktı Güldünya’nın ve İstanbul’da sokak ortasında kurşunlandı. Ölmedi, hastanede yoğun bakımda hayat mücadelesi verirken, “işi yarım bıraktıklarını düşünen” iki ağabeyi, ellerini kollarını sallaya sallaya içeri girdiler ve “işi” bitirdiler. Onu sevip sarıp kollaması beklenen ailesi, zaten ölüm fermanını çıkarandı, yaşadığı köy, suçluları suça iterek ve saklayarak bu büyük günaha ortak olmuştu. Albümde yer alan Güldünya şarkısının söz ve müziği Aylin Aslım’a ait.
Acil Yardım Hattı Projesi
Aile içinde kötü muamele ve şiddete maruz kalan kadınlara, yasal, psikolojik ve tıbbi destek sağlamak amacıyla 15 Ekim 2007’de kurulan ve 7 gün 24 saat hizmet veren Acil Yardım Hattı’na bir yıl içinde 11 bine yakın arama yapıldı bu aramaların sonucunda 2563 mağdura yardım edildi. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’den ve yurtdışından binlerce telefon alan Acil Yardım Hattı ülkemizdeki “Aile İçi Şiddet” sorununa ışık tutuyor. 2009 yılında 81 ilde aktif olması hedeflenen Acil Yardım Hattı Türkiye’nin bölgesel şiddet haritasını da gözler önüne serecek.
Proje nasıl işliyor?
Acil Yardım Hattı için özel olarak düzenlenmiş bir teknik donanıma sahip olan hatta, telefonlara sadece uzman psikologlar cevap veriyor. Ayrıca İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukat da hukuki danışmanlık için hattın başında hazır bulunuyor. Arayan kişilerin bilgileri gizli tutuluyor. Ancak polisin müdahale etmesini gerektiren riskli durumlarda psikologlar ilgili bölgedeki projeyi destekleyen emniyet birimini haberdar ediyor.
Önceki
Sonraki